Oldal kiválasztása

Az alábbi cikkünkben az építőipari ágazatnak a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett 2021. februárjára vonatkozó adatait közöljük. A február havi adatok jelentős esést rögzítenek, ami pesszimizmusra adhat okot, azonban köztudott tény, hogy az év eleje az építőipar éves termelésében nem sokat nyom a latban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai

A Központi Statisztikai Hivatal („KSH”) adatgyűjtéseihez használt fogalommeghatározás alapján az építőipar mint ágazat tartalmazza az épületek és az egyéb építmények szerkezetkész és szakosodott építését, az új építmények építését és a meglévő építmények javítását, bővítését és átalakítását is.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2021 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 16,1%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2021 februárjában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 16,7%-kal, az egyéb építményeké 15%-kal. Mindhárom építőipari ágazat termelése kisebb lett: az épületek építésében 8,8%-os, az egyéb építmények építésében 11,3%-os, míg a speciális szaképítésben 21,7%-os volt a visszaesés.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,7%-kal kisebb volt a januárinál.

A 2021 februárjában az előző év azonos hónapjához képest a megkötött új szerződések volumene 29,4%-kal csökkent, ezen belül az egyéb építmények építésére vonatkozóké 33,6%-kal, az épületek építésére kötött szerződéseké 25,4%-kal csökkent.

Az építőipari vállalkozások 2021. február végi szerződésállományának volumene 0,4%-kal magasabb volt a 2020. február véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 1%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Minderre tekintettel nem meglepő, hogy az építőipar termelése 4,3%-kal csökkent 2021. első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Szerzők: dr. Fenyőházi András és dr. Szabó Zsanett

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezettek a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás